
EPA o szczelinowaniu hydraulicznym
8 czerwca 2015, 10:55Amerykańska Agencja Ochrony Środowiska (EPA) w zarysie swojego raportu uznała, że szczelinowanie hydrauliczne nie prowadzi do powszechnego zanieczyszczenia wody pitnej. EPA ostrzega jednak, że niektóre czynności związane ze szczelinowaniem mogą być ryzykowane dla zdrowia ludności.

Wysokie drzewa w niebezpieczeństwie
27 maja 2015, 05:27Naukowcy z Los Alamos National Laboratory wykorzystali dobrze znane prawo Darcy'ego do postawienia hipotezy, że wraz z globalnym ociepleniem wyższe drzewa będą narażone na coraz większe niebezpieczeństwo uschnięcia. Prawo Darcy'ego opisuje zależność pomiędzy prędkością filtracji płynu w ośrodku porowatym, a gradientem ciśnienia.

Bakterie zombi działają jak koń trojański
4 maja 2015, 09:08Bakterie uśmiercone za pomocą srebra mogą zabijać kolejne mikroorganizmy za pomocą tzw. efektu zombi - dowodzą naukowcy.

Zidentyfikowano nową chorobę u kotów
29 kwietnia 2015, 10:42W Journal of Felina Medicine and Surgery opisano nowy typ padaczki zidentyfikowany u kotów. Drgawki wywoływane są przez niektóre dźwięki często spotykane w domach.

Znaleźli burzyka siodłatego
8 kwietnia 2015, 13:12Niewielka wyspa Higashijima, położona 1000 kilometrów od południowych wybrzeży Japonii nie byłaby miejscem, o którym warto wspominać, gdyby nie fakt, że znaleziono na niej nowy gatunek ptaka.
Klimat a rozwój języków
8 kwietnia 2015, 12:13Suche powietrze nie służy śpiewakom operowym. Gdy struny głosowe są zbyt suche stają się mniej elastyczne i trudno jest uzyskać właściwe dźwięki. Caleb Everett, zajmujący się antropologią lingwistyczną na University of Miami, zaczął się zastanawiać, czy środowisko mogło mieć wpływ na rozwój języków tonalnych, takich jak mandaryński czy czirokeski

Biorobot z grafenowymi kropkami kwantowymi
26 marca 2015, 07:32Amerykańscy inżynierowie zbudowali na endosporze bakterii czujnik wilgoci. Urządzeniu nadali nazwę NERD (od ang. Nano-Electro-Robotic Device).

Fasola w cieplejszym świecie
25 marca 2015, 12:31Różne odmiany fasoli, w tym fasola czarna czy kidney są podstawowym źródłem białka dla wielu mieszkańców Ameryki Południowej czy Afryki. Jednak ocieplający się klimat spowoduje, że do roku 2050 areały upraw tych roślin zmniejszą się nawet o 50%

Bez bonobo wyginęłoby co najmniej 18 roślin
19 marca 2015, 07:23Gdyby szympansy bonobo wyginęły, wyginęłoby również wiele roślin.

Wszystko w rękach Chin
18 marca 2015, 12:41Drugim, po globalnym ociepleniu, największym zagrożeniem ekologicznym dla naszej planety jest zanikanie życia w oceanach. Ze światowych wód znikają ryby, a dzieje się tak dlatego, że ludzkość odławia ich zbyt wiele.